Novosti

Uz pomoć zeolita

Posted at 8. srpnja 2013. » By : » Categories : Novosti » 0 Comment

Na sreću nas, organskih vrtlara, u posljednje se vrijeme veoma intenzivno razvijaju nove tehnologije u službizaštite prirode. Koncentrirana organska gnojva, nano tehnologija u proizvodnji folijarnih sredstava za podizanje otpornosti i mikorizne gljive kao pomoć biljkama itekako su dobrodošli svakom vrtu. S njihovim dobrim stranama upoznala sam se već odavno, i one za mene više nisu novost.

No jednako dobra iskustva imam i sa zeolitom, svojevrsnim popravljačem loše strukture tla koji sam prošle sezone testirala u uzgoju luka i njezi travnjaka. Rezultati su bili odlični, pa ovog proljeća zeolit planiram koristiti i u uzgoju presadnica povrća.

Što je zeolit?

Zeolit je mineral vulkanskog porijekla kristalno rešetkaste strukture zahvaljujući kojoj ima veliku sposobnost upijanja, poput neke vrste spužve. U poljoprivredi se koristi za detoksikaciju tla jer na sebe veže pesticide, mikotoksine i druge otrove. Organskim vrtlarima, koji nemaju problema s onečišćenim tlom, može biti zanimljivna drugi način. Zbog sposobnosti da apsorbira vodu i hranjiva, u vrtu može poslužiti kao svojevrsni deponator zakrizna razdoblja. Prije svega mislim na sušu i nedostatak određenih hranjivih elemenata u vrtnom tlu.

 

 

 

Kako nam pomaže?

Granulice zeolita u tlu vežu na sebe hranjive elemente koji se u prirodi inače ili ispiru ili hlape. Zbog toga se njegovim miješanjem u područje korijena može bitno popraviti situacija s nepotrebnim gubitkom hranjiva. U pokusima koje sam provela u uzgoju luka primijetila sam da su lučice uzgojene u redovima gdje sam dodavala zeolit krupnije, a korijen veći nego kod onih uzgajanih na uobičajen način. Nije to bilo zbog hranjiva ili vode, već zbog popravljene strukture glinastog tla u mom vrtu. Za razliku od pijeska koji sam ranije dodavala kako bi moje tlo postalo rahlije i propusnije, zeolit se nije lijepio za glinu već je, zahvaljujući svojoj rašetkastoj strukturi, omogućavao i nesmetan prolaz kisiku.
Uzgoj presadnica

Ove sezone u svoje pokuse sa zeolitom uključit ću i presadnice. U supstrat za sjetvu umiješat ću otprilike jednu četvrtinu zeolita i tom mješavinom ispuniti sandučiće i posudice za sjetvu. Ovih dana sijat ću grašak, blitvu, špinat, rane kupusnjače i salatu, a sadit ću lučice luka i češnjeve češnjaka. Budući da zeolit odlično zadržava vodu, vjerujem da neću morati tako često zalijevati. A kada napokon dođe vrijeme za presađivanje u vrt, mješavina supstrata i zeolita, zajedno s mladom presadnicom, preselit će se u vrt gdje će ovaj vrijedan mineral nastaviti svoje pozitivno djelovanje još mnogo, mnogo godina.

Autor:Kornelija Benyovsky Šoštarić

Izvor:http://domivrt.vecernji.hr

 

About Jurić

Comments are closed.