Što je Stevia

SStevia je biljka zelenog lišća, potječe iz daleke Južne Amerike. Raste u sjeveroistočnom dijelu Paragvaja i južnom Brazilu, točnije na prostorima planinskog lanca Amambay i u dolini Rio Monday. Danas se stevia najviše sadi upravo u Južnoj Americi, ali i Kini, Indiji i drugim zemljama Azije.

SStevia je slađa od šećera čak 200 do 400 puta. Stevia je prirodni zaslađivač, za razliku od šećera ne izaziva karijes, nema kalorija, glikemijskog indeksa, ni štetnih nuspojava poput umjetnih zaslađivača te je otporna na visoke temperature. Iznimno je ljekovita i pomaže kod zarastanja rana, gojaznosti, povećane mokraćne kiseline i gihta, upala grla i pozitivno djeluje na mnoge tegobe poput umora, zatvora i napuhivanja, povećane želučane kiseline, gljivica kao i na mnoge, druge neugodne pojave. Jednako tako stevia čuva mladost i briše tragove godina.Ona je biljka s puno korisnih efekata, po sastavu i djelovanju se može usporediti sa zelenim čajem, a po kakvoći s majčinim mlijekom. List stevije sadrži mnoštvo minerala i oligoelemenata i čak je 35 do 45 puta slađi od šećera. Zbog svojih svojstava stevia je dobar izbor za dijabetičare, za ljude s povišenim tlakom ili prekomjernom težinom i za sve one koji izbjegavaju rafinirani šećer u prehrani. Stevia snižava razinu šećera u krvi, ne utječe na inzulin, što je posebice važno za dijabetičare, snižava visoki krvni pritisak, smanjuje osjećaj gladi te poboljšava probavu.

NNajnovija istraživanja pokazuju da proizvodi od stevije pomažu i u sprečavanju nastanka raka. Stevijini listovi već se stoljećima koriste kao sladilo i u brojne ljekovite svrhe široke primjene.Zašto baš listovi? Upravo su u njima prisutna dva sastojka – steviozid i rebaudiozid (tzv.Reb-A), čak 200 do 400 puta slađa od šećera! Reb-A najslađi je i najzdraviji sastojaka stevije, a također i najboljeg okusa.

KKada lišće stevije naraste do visine od 5 centimetara, počinje se rezati. Nakon berbe, lišće se prvo čisti, a zatim suši na suncu ili sušilima s toplim zrakom. Svježi suhi listovi stevije mogu se kuhati i piti kao stevia čaj ili prirodno stevia sladilo, dok se daljnom preradom dobivaju brojni dobrotvorni sastojci, koji se koriste za različite proizvode od stevije.