Povijest biljke

Povijest biljke

Dr. Moisije Antonio Bertoni, švicarski znanstvenik, (1857 – 1929 ).
1857 godine, 15. lipnja, rodjen u Lottigni (Tesin), kao sin poznatog advokata i pučkog oficira. Kao mladić, već je u mladosti posvetio svoj interes prirodi i tajnama planete zemlje.

1876. godine još za boravka u Zürichu uz financijsku pomoć svoje majke Giuseppine Torriani Bertone, obijavio je svoj prvi znanstveni rad “Meteroligijsko astrofizikalni svod i nakon toga vodio mnoge priznate studije na tu temu.

1878. godine nastavlja svoj studij u Ženevi.

Od 1876. godine živi zajedno je sa svojom prijateljicom i budućom ženom Eugenijom Rebaudi sa kojom je imao trinaestoro dijece, pet u Švicarskoj, dvoje u Argentini i šestoro u Paragvaju.

1884. godine emigrirao je u Argentinu, na poziv tadašnjeg predsjednikaRoca . Po dolasku nastanio se u misionarskoj stanici “Sv. Ana” u divljini gdije je dalje vodio svoje eksperimentalne naučne radove iz botanike, zoologije, poljodijelstva, meteorologije i etnografije.

1887. godine odlazi u Yaguarazapa (Paragvaj) pronaći rijeku Parana .
1893. godine, osniva na rijeci Parana koloniju kod Guilleremo indijanaca, danas Puerto Bertoni.

1896. godine, pozvan je od predsjednika Paraguaya, generala Egusquiza, da osnuje nacionalnu poljoprivrednu školu u Trinidadu.

1903. godine, M. Bertone osnovao je, Nacionalno Poljoprivredno društvo Paragvaja.

1905. godine, M. Bertoni je konačno svrstao steviu kao Stevia Rebaudiana ( Bertoni) i od tada ona pripada porodici Krizantema. (Asteraceae Helms rebaudiana Eupatorium)
Stevia Rebaudiana (Bertoni). Istu je 1900 već proučavao i Dr. Ovidio Rebaudi ali bez većeg uspjeha.

1910. godine, nakon dugogodišnjih zasluga za poboljšanje poljoprivrede, organiziranja i sudjelovanja Paragvaja na mnogim internationalnim izložbama i sajmovima, bio je više puta nagrađivan medaljama i diplomama paragvajskih vlasti.

1929. godine, Moisije Bertoni umire na ušću rijeke Iguaçu u Paranau.
Iza sebe ostavio je mnoga obijavljene dijela, kao La Civilizacion Guarani, tri volumena Guarani-Latin-Latin, riječnik sa slikama. Rozado Queimar, knjigu-studiju o osudi spaljivanja prašume. Veliku zbirku novo otkrivenih insekata, lubanja sisavaca, zmija u formalinu.
Tako se Moisije Bertoni ovjekoviječio i ostao do danas najvećim i najplodonosnijim znanstvenikom koji je živio na tlu Južne Amerike.
No budućnosti će ostati u uspomeni kao botaničar koji je prvi opisao i svrstao Steviu Rebaudianu ( Bertoni), u sve floralne priručnike i enciklopedije. Biljku koja ima budućnost u ljudskoj ishrani i ljudskom zdravlju.