Presadnice

Stevia je biljka zelenog lišća, potječe iz daleke Južne Amerike. Raste u sjeveroistočnom dijelu Paragvaja i južnom Brazilu.Danas se stevia najviše sadi upravo u Južnoj Americi, ali i Kini, Indiji te i kod nas u Hrvatskoj.Više o povjesti stevie možete pronaći ovdje.

Mi smo jedni od malobrojnih uzgajivača ove jedinstvene biljke u Hrvatskoj, te se mozemo pohvaliti da smo i najveći uzgajivači presadnice kao i zelenog praha. Presadnice uzgajamo u teglama od 9 cm i teglama od 16 cm. Naime biljke u teglama od 9 cm su mlade biljke i visine su oprilike 15 cm, dok su presadnice u tegli od 16 cm puno veće i razgranatije ondosni činu je više stabljka zato što je jednogodišnja biljka. Poznate da biljka stevie može preživjeti i do 5 godina. Presadnice su uzgojene ekološkim pute i nisu tretirane nikakvim posebnim supstancama

Stevija se može uzgajati iz sjemena (sjeme→presadnica→sadnja). Sjeme se sije u zaštićeni prostor i nakon 50-tak dana mala se biljka može presaditi u plastični lončić promjera 10 cm. U našim klimatskim uvjetima biljke stevije sade se na otvoreno polovicom svibnja, kada prođe opasnost od kasnoga mraza. Razmaci sadnje ovise o klimatskim uvjetima, malčiranju i načinu sadnje, a kreću se od 80-100 cm x 30-40 cm, čime se postiže sklop od 4-6 b/m2.

Više o steviji mozete procitati na nasoj stranici.
Za naruđbe i pitanja kontaktirajte nas preko mail-a.