Menta

Postoji više pripadnika roda Mentha, a svi se mogu koristiti u ljekovite svrhe i u kilinarstvu, ali najbolja je Mentha piperita. Trajnica koja naraste do 90 cm visine. Stabljike su razgranate, većinom gole i ljubičaste. Listovi su duguljasti i jajasti. Latice su također ljubičaste i s gotovo ravnomjernim četveropernim režnjevima.

Upotrebljavaju se osušeni listovi metvice i ulje dobiveno destilacijom vodene pare iz svježe ubranih cvjetnih vrhova grana paprene metvice. Esencijalno ulje sadrži limonen, cineol, menton, mentofuran, izomenton, mentil acetat, mentol, pulegon i carvon.

Jedna je od jako dobrih biljaka za probavu, kombinira smanjivanje problema s napuhvanjem i kolikama. Djeluje protiv bolova (uključujući menstrualne tegobe) i stimulira probavu. Može pomoći kod mučnine i različitih tegoba, ali se preporučuje i kod Crohnove bolesti.

Djeluje i na prehlade, viroze i gripe. Pomaže kod pokretanja sluzi, čak i kod kroničnog sinusitisa. Može se piti i inhalirati. Menta je biljka koja hladi, pomaže sniženju temperature. 

 

Oblici i doziranje

Picture

Ulje: iznutra pri probavnim tegobama: 1 do 4 kapi piti do tri puta na dan, protiv osjetljiva debelog crijeva – u obliku kapsula koje su otporne na želučani sok prema uputama za upotrebu.

Izvana: za inhalaciju 3 do 4 kapi u vreloj vodi, kod problema s kožom – otopine ili masti s 0,1 do 1% mentola odnosno 1,25 do 16% u slučaju bolova.
U slučaju glavobolje izazvane napetošću 10%-tna otopina.

Listovi: kao čaj 2 do 3 žličice preliti s 1,5 dl vrele vode. Ostaviti da odstoji 10 minuta. Piti 3 puta na dan.

Tinkture: 2 do 3 ml (1 : 5,45% etanola) uzimati tri puta na dan.

Preporučuje se primjena listova metvice za liječenje probavnih smetnji, nadutosti i upala želučane sluznice te protiv grčeva žučnog mjehura i žučovoda.
Unutarnja primjena za liječenje probavnih tegoba i osjetljivog debelog crijeva, liječenje kašlja i prehlada, liječenje reumatskih tegoba, glavobolje, pri svrbežu, koprivnjači i bolovima osjetljive kože te za vanjsku primjenu pri bolovima mišića i živaca.

Ograničenja u primjeni
Ulje metvice ne nanositi na prsa ili lice dojenčadi i malene djece.
Ne primjenjivati u slučaju alergije na metvicu, upale žučnog mjehura, zatvora žučnih puteva i teškog oštećenja jetre.

Nuspojave
Pri primjeni ulja metvice (ne odnosi se na kapsule koje su otporne na želučani sok) može nastupiti žgaravica. Pri vanjskoj primjeni moguće su reakcije na koži. Udisanje mentola može u rijetkim slučajevima izazvati dišne tegobe.

Kulinarstvo

Menta se može koristiti u kuhanju. Najpoznatija u kulinarstvu je klasasta metvica (Mentha spicata). Metvica ima karakterističnu osjvežavajuću aromu, pa se upotrebljava s čitavim nizom namirnica, a posebno s voćem i povrćem u najrazličitijim kombinacijama.

Uzgoj

Picture

Paprena metvica voli vlažna mjesta, riječne obale, vlažne livade i pustopoljine, ali može preživjeti u mnogim uvjetima, samo ako je tlo dovoljno bogato. Širi se vrlo lagano uz pomoć izdanaka.