Rabarbara

RABARBARA  je trajna biljka od koje uzimamo lisne peteljke. One su debele i sočne, a imaju mnogo jabučne i limunske kiseline, pa služe za priređivanje umaka, juha, kompota i kolača.

Biljka stvara veliku lisnu masu, no plojke lista koje dosežu i do 60 cm dužine nisu za konzumaciju jer sadrže tvar antrakinon koja u većim količinama može biti otrovna i izazvati alergijske reakcije.

Cilj uzgoja su isključivo zadebljale lisne peteljke (dužine 30 do 50 cm i širine 2 do 4 cm) bogate vitaminima, mineralima i organskim kiselinama (jabučnom i limunskom) koje i daju karakterističan kiselkasti te osvježavajući okus. Listovi rabarbare mogu se iskoristiti za pripremu sredstva protiv štetnika kao što su gusjenice moljaca.

Biljka traži pognjojeno ilovasto-pjeskovito tlo,veliki je potrošač hrane pa ju je potrebno temeljito gnojiti stajnjakom, u sušnim periodima zaljevati.

Sadi se od ožujka do svibnja, a presađuje se travnja do lipnja na razmak između redova 100 do 150 cm, te razmak unutar reda 60 do 80 cm, ovisno o bujnosti kultivara.

Razmnaža se dijelovima podanka na sličan način kao i šparga. Već druge godine nakon sadnje može se pažljivo uzimati, jedna do dvije peteljke po biljci.

Berba počinje u proljeće kad list dostigne punu veličinu. Pažljivo se otrgne naglim pokretom, a onda nožem odreže lisna plojka. Bere se u travnju i svibnju.

Kada u rano proljeće potijeraju prvi listovi, preko njih postaviti kantu ili bačvicu da  brzo uzrastu.

Cvjetne pupove treba otkidati čim se pojave, jer cvat jako iscrpljuje biljku. U jesen listovi odumiru, ali podanak dobro prezimi i na proljeće ponovo tjera. Može ostati na istom mjestu 15 do 20 godina. Podnosi sjeverni položaj i blagu sjenu.

 

Sorta rabarbare je Victoria.

rabarabara IMG_1883

Presadnice rabarbare možete naći u našoj ponudi.