Cvjetača

Svojom hranjivom vrijednošću cvjetača( karfiol) je na samom vrhu među povrćarskim kulturama. Dobro će rasti u uvjetima umjerene temperature s dovoljno vlage u tlu i zraku, na dobrom tlu slabokisele reakcije. Najbolja temperatura rasta cvjetače je do 18°C.

Ako je temperatura visoka, do 28°C, a vlaga niska, glavice se brzo razvijaju i rahle su i rastresite, a stvara se gruba struktura. Najbolje vrijeme za uzgoj cvjetače je rano proljeće i kasna jesen. Korijenov sustav slabo je razvijen i zato ona ima veću potrebu za vodom. Nedostatak vlage usporava rast listova, a tad prije dolazi do oblikovanja glavice slabe kakvoće. Najveće zahtjeve za vodom cvjetača ima za vrijeme oblikovanja glavica.

Cvjetača treba zalijevanje orošavanjem biljaka i tla. Tlo za uzgoj mora biti bogato humusom i ostalim hranjivim tvarima. Tlo mora biti duboko obrađeno i propusno za vodu. Cvjetača dobro podnosi stajsko gnojivo i kompost, ali najbolje gnojivo postižemo kombinacijom organskog i mineralnog.

Gnojidba se obavlja u dva navrata – 15 dana nako sadnje i na početku savijanja glavica. Dobro bi bilo da se prihrane obave u obliku otopine KAN-a i vode. Razmaci sadnje su 60×60 cm. Cvjetača u prvom dijelu vegetacije podnosi vrlo visoke temperature i zato joj je potrebna velika količina vode, a to se postiže obilnim zalijevanjem.

Dakle, za uspjeh uzgoja važni su čimbenici voda, optimalna temperatura rasta i razvitka, kao i dobra gnojiva dušikom, kalijem i fosforom. Cvjetne glavice trebate zasjenjivati od sunčeve svjetlosti. Cilj zasjenjivanja je sprečavanje žućenja glavica. Zasjenjivanje se obavlja prije nego se cvjetne glavice razviju. Vanjski listovi mogu se skupiti i zavezati iznad glavica ili otkinite dva stara lista i stavite ih iznad glave.

Presadnice cvjetače (karfiola) se balaze u tresetnim kockama 4×4 cm ( 140 presadnica u kašeti)

a>